Poptávka

3 nejdůležitější informace na LV

Individuální poradenství při koupi nemovitosti
Individuální poradenství při koupi nemovitosti
Chystáte se ke koupi nemovitosti? Pak dbejte na to, ať vám s tím pomohou odborníci. Přeci jen se jedná o obchodní transakci v řádech statisíců či milionů, kdy se samozřejmě neobejdete bez služeb právníka.

V ideálním případě je váš realitní makléř zároveň právník, který vám vysvětlí vše kolem nemovitosti a pohlídá vám správnost dokumentů a jednotlivých kroků.

Namítnete: zatím se rozhlížím, konkrétní nemovitost vybranou nemám, čekám, až mě něco zaujme. Přece s každou nemovitostí z inzerátu nepoběžím za advokátem, aby mě za výrazný peníz zkontroloval, jestli u toho domu není nějaký zádrhel.

Poradím vám, jak si snadno zjistit o nemovitosti to nejdůležitější.

List vlastnictví (LV) je základní oficiální dokument nemovitosti. Takový občanský průkaz bytu, domu nebo třeba pozemku. Co by na něm mělo kupujícího nejvíc zajímat?

1. Vlastník a podíl

V části A listu vlastnictví najdete jméno vlastníka nemovitosti nebo jiného oprávněného. Vlastníkem může fyzická osoba, právnická osoba, obec, stát zastoupený úřadem atd. Kupní nebo jinou smlouvu podepisujte zásadně a pouze jen s vlastníkem, osobou oprávněnou disponovat s nemovitostí. Vlastníka může zastoupit při prodeji zastoupit i jiná osoba na základě plné moci. Taková plná moc musí mít správné náležitosti, pozor, aby jejich absence nezpůsobila neplatnost celé transakce. Je třeba si hlídat i spoluvlastnický podíl. Zkontrolujte, zda nemovitost vlastní jen jedna osoba, nebo s někým napůl, na čtvrtiny nebo je ve společném jmění manželů.

2. Nemovitost

Definici nemovitosti najdete v části B listu vlastnictví. Zjistíte zde, na jaké parcele dům stojí, výměru parcely, způsob využití nebo ochrany pozemku, číslo bytu, označení bytového domu, podíly na společných částech a mnoho dalšího. Nemovitost, kterou chcete koupit, musí být ve smlouvách přesně označena v souladu s listem vlastnictví. Jinak hrozí, že převod nebude zapsaný v katastru nemovitostí.

3. Právní vady a omezení

Hodně ve střehu musíme být, pokud se nějaký zápis objeví v části C listu vlastnictví. Může se jednat o relativně běžné zástavní právo ve prospěch banky, která poskytla prodávajícím úvěr, když sám nemovitost kupoval. V takovém případě vám makléř má zajistit výmaz takového zástavního práva, abyste nekupovali nemovitost se zástavou za dluh jiného člověka. Ovšem v této části listu vlastnictví mohou být zapsána i věcná práva, která mohou zhatit převod nemovitosti úplně. Kvůli některým věcným břemenům třeba nezískáte hypotéku. Jiná Vás zase mohou omezit v užívání nemovitosti.

A kde ten list vlastnictví najdu? Třeba přímo na portálu Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního https://nahlizenidokn.cuzk.cz/ nebo na místech Czech Point.

Pokud máte pocit, že vám mohu jakkoliv poradit, prosím neváhejte se mi ozvat. Ráda se s Vámi seznámím :)