Poptávka

Sám sobě právníkem?

Právní poradenství při prodeji nemovitosti
Právní poradenství při prodeji nemovitosti
Kdysi vyšla kniha Sám sobě psychologem. Byla vcelku populární a svého času k nalezení v mnoha knihovnách obývacích stěn. Uživatelsky přívětivě přibližovala čtenářům pochody lidské duše a metody samoterapie.

Z vlastní praxe vidím, že se tím řada lidí inspirovala i pro právně závaznější oblasti života. A nebojí se být sami sobě právníkem.

Podepisují se smlouvy bez předchozí konzultace s odborníkem, podepisují se formulářové smlouvy s titěrnými odstavci, kde se stanoví nesmyslný úrok nebo smluvní sankce, podepisuje se ručení za úvěr kamarádovi.

A taky se podepisují kupní smlouvy na nákup nemovitosti. A dost často vzorové smlouvy stažené z internetu. Není výjimkou, že právník na katastru nemovitostí obdrží k posouzení kupní smlouvu, která vypadá v úvodu takto

Opravdu, ani to slovo „VZOR“ nestálo za vymazání. Jména, příjmení a bydliště si smluvní strany do vzoru ještě vyplní. Ale jak dojde na popis nemovitosti, naráží kosa na kámen. Nemovitost musí být totiž ve vkladové listině (kupní smlouva) popsána naprosto přesně v souladu s  listem vlastnictví.  A to se zkrátka nikdy nikomu, kdo si stáhne vzor kupní smlouvy z internetu, nepodaří. Vzory jsou opravdu jen vzory, jak by to zhruba mohlo být.

Každý realitní případ je jiný, má svá specifika a okolnosti. A je absolutně jednoduché napsat, tedy spíše nenapsat, do vzorové smlouvy slovo či větu, která lusknutím prstu způsobí neplatnost nebo neúčinnost smlouvy. Vidím to takto: klient kupuje nebo prodává nemovitost za miliony. Velká částka. A to mu nestojí pár tisíc za služby právníka za to, že ten milionový obchod dopadne dobře?

Šetřete, ale ne na špatném místě. Starejte se o své  finance  s péčí řádného hospodáře a využívejte služeb odborníků. V důsledku Vám to ušetří peníze. A o to tu přeci jde :) 

Jestli máte pocit, že si v tomto budeme rozumět, prosím ozvěte se mi.