Poptávka

Jak prodat nemovitost aneb 3 triky, na které už teď nenaletíte

Jak prodat nemovitost aneb 3 triky, na které už teď nenaletíte
"A najednou jsme byli pod hrozným tlakem..." Takto začíná příběh řady lidí, kteří se rozhodli prodat nemovitost a naletěli na triky realitních makléřů, kteří nejsou vůbec solidní. Poznejte triky realitních kanceláří a umějte triky realitních makléřů včas odhalit. Více najdete v tomto článku.

Sepsala jsem pro vás nejčastější neseriózní triky realitních makléřů, se kterými se majitelé nemovitostí setkávají, a které z prodeje nemovitostí dělají pro jejich majitele doslova peklo.

3 triky, na které teď už nenaletíte

„....Rozhodli jsme se prodat byt. Nějak se ta informace dostala do světa. Vlastně jsme to řekli známým. Jo, a taky jsme ten byt nafotili a zkusili ho dát na internet. No a najednou jsme byli pod hrozným tlakem."

Takto začíná příběh řady lidí. Lidí zklamaných a otrávených neúspěšným prodejem nemovitosti. Ráda bych vám přiblížila jejich zkušenosti a můj odborný pohled na celou situaci.

Když poté prodej úspěšně zrealizuji s klientem, často se mi svěří, co stálo na začátku předchozí špatné zkušenosti, a já se nestačím některým situacím divit. Nedalo mi to, a sepsala jsem pro vás nejčastější triky neseriózních realitních makléřů, se kterými se majitelé nemovitostí setkávají, když řeší dilema „jak nejlépe prodat nemovitost“.

Zde jsou triky realitních makléřů:

  1. Mám pro vás bonitního klienta, který čeká právě na vaši nemovitost

Nejčastější trik ze všech triků používaných pro přesvědčení, abyste nemovitost prodali přes konkrétního makléře. Makléř volá na váš telefon uvedený v inzerci a tvrdí, že přesně na tento byt má zájemce. Je to přesně to, co ten člověk hledá a hned by to bral! Stačí, když se majitel potká s makléřem. Díky tomu zvládnete nejrychleji a nejlépe nemovitost prodat. A na této schůzce, přinejlepším rovnou v daném bytě, makléř nutí majitele k podpisu smlouvy o spolupráci (často výhradní) na prodej nemovitosti. A pokud klient nepodepíše, pak samozřejmě realitní makléř klienta nepřivede. A ti ostřejší přijdou na schůzku s „klientem“ (rozuměj kolegou z kanceláře) a před prohlídkou trvají na podpisu smlouvy.

Zamysleme a uvažujme racionálně. Opravdu nade mnou svítí šťastná hvězda a budu mít obratem vyřešen prodej své nemovitosti? Bohužel ne. Žádný reálný kupující nekupuje byt na dálku a hned. Nikdo neodsouhlasí nákup nemovitosti bez toho, aby ji viděl. A hlavně, pokud makléř zastupuje klienta při nákupu nemovitosti, pak s ním má uzavřenou příslušnou jinou smlouvu a sjednanou odměnu, a není třeba, aby se uzavírala smlouva o prodeji nemovitosti s majitelem. Proto se nenechte manipulovat.

  1. Já vám nemovitost prodám i za 5 miliónů.

Do světa se dostala vaše informace, že za prodej nemovitosti požadujete 4,2 mil. Kč. A váš telefon zvoní a zvoní, přičemž slyšíte frázi o imaginárním zájemci z bodu 1 tohoto článku. Tuhle frázi dokáží někteří makléři, ve snaze zavázat si vás k prodeji nemovitosti, okořenit o neméně atraktivní prohlášení, na které slyší každý z nás: Já vám dokážu nemovitost prodat za 5 miliónů.

Tak to bohužel také ne. Zase se zamysleme: dosud mi na inzerát nevolal žádný reálný zájemce. Jen realitní makléři. Asi jsem cenu při prodeji mé nemovitosti nastavil moc vysoko. Je tedy možné, aby mně někdo sliboval ještě vyšší cenu? A (!) bez toho, aby ten byt reálně viděl? Jen tak, po telefonu? Asi ne. Spíše se chce vloudit a opět začít manipulovat, a přes podpisy smluv mě nakonec dostat do úzkých.

  1. Jedině smlouvu na dobu neurčitou. Chcete to snad prodat, nebo ne?

Vyprávěl mi klient prodávající nemovitost v Brně, že mu realitní společnost tvrdila, že při prodeji nemovitostí pracuje jen na základě smlouvy na dobu neurčitou. Prosím pěkně, smlouva o prodeji nemovitosti je pořád smlouva dvoustranná a měla by být i vyvážená v právech a povinnostech smluvních stran. Tedy, aby jeden netrpěl pod bičem otrokáře. Obě strany přece sledují stejný cíl. A tím je bezpečný prodej nemovitosti za předem stanovených podmínek.

Poradím vám, jak nejlépe prodat nemovitost
Poradím vám, jak nejlépe prodat nemovitost

Druhým extrémem, se kterým jsem se osobně setkala, byl požadavek majitele bytu, abychom smlouvu uzavřeli na 1 měsíc. Pardon, ale den každého z nás má stejných 24 hodin. Několik dnů trvá, než se nemovitost nafotí a připraví do nabídky, než proběhnou první prohlídky a než z nich vyplyne vážný kupující s dostatkem finančního zázemí. A i tento kupující bude často řešit koupi hypotečním úvěrem. Přičemž proces žádosti o úvěr a po jeho schválení trvá u každé banky zhruba měsíc. Lze tedy v běžném časoprostoru stihnout prodat nemovitost za měsíc?

Víte, prodej nemovitosti je jedna z nejdůležitějších věcí v životě. Jde o miliony. A často o největší majetek, který máme, je zakotven v dané nemovitosti. Třeba výběru nového auta každý věnuje velkou péči a spoustu času. Studuje si parametry předem, porovnává, absolvuje zkušební jízdy, vyptává se dealera na sebemenší detail. Pojďme vybírat, srovnávat a ptát se i při výběru odborníka, který zajistí bezproblémový, a především korektní prodej majetku v několikanásobně vyšší hodnotě, než je ono auto zmíněné v příkladu výše.

Pokud máte jakékoliv dotaz k tématu, ať už právního či realitního charakteru, pak mě kontaktujte. Poradím, jak prodat nemovitost s hypotékou, znám fungující, a hlavně korektní tipy, jak prodat nemovitost. Čerpám ze své dlouholeté praxe a odborného právního vzdělání.

 

---------------------

Tematická specifikace obsahu článku: triky realitních makléřů, triky realitních kanceláří.