Poptávka

Jak nejlépe prodat nemovitost

Prodat výhodně nemovitost nemusí být vůbec snadnou záležitostí
Prodej nemovitosti
Jak nejlépe prodat nemovitost? Prodám ji lépe bez realitky nebo prostřednictví realitního makléře? Napadne zřejmě každého prodávajícího. Jak prodat dům za co nejvíce peněz? Nepodvede mě makléř? Dostanu za nemovitost méně peněz, když ji prodá makléř? Jak tedy nejlépe prodat nemovitost? Tyto otázky jsou zcela oprávněné a mám pochopení pro každého prodávajícího, že si je často pokládá.

Jak prodat byt nebo jak prodat dům? Všechny pochybnosti a otázky ohledně prodeje nemovitosti vyplývají z toho, že prodávající nemá žádnou osobní zkušenost s prodejem nemovitosti. Jediné co má, jsou zprávy z internetu nebo ty, které „jedna paní povídala“. Díky tomu panují někdy až zbytečné obavy ohledně otázky "Jak prodat nemovitost". 

V tomto článku vám poardím a přiblížím postupy, jak nejlépe prodat dům. Pro názornost celý proces prodeje nemovitosti osvětlím na práci realitního makléře. Věřím, že vám to přinese hlavně klid a ubezpečení v tom, že svěřit prodej nemovitosti do odborných rukou je tím nejlepším způsobem, jak nemovitost zhodnotit na maximum a ušetřit si velké starosti.

DATA | sona-husakova-jak-nejlepe-prodat-nemovitost.jpg
Poradíme, jak nejlépe prodat nemovitost

Kolikrát za život prodáváme dům nebo byt? Většina pouze jednou, proto se né každý orientuje v tom, jak nejlépe nemovitost prodat.

Většinou jde o největší majetek, který člověk má. Jde doslova o miliony. Každý hledá cestu, jak nejlépe prodat svůj dům. Řada lidí si myslí, že nejvýnosněji si svůj byt či dům prodají sami, „bez realitky“. Protože o domě vědí všechno a nechtějí si ponížit zisk o provizi makléře. Zpravidla ale netuší, co všechno takový prodej domu obnáší? Jaké kroky musí udělat, v jakém pořadí, na co si dát pozor, aby při prodeji nemovitosti spíše netratili či o peníze dokonce nepřišli? Napadne mě vždy přirovnání k lékařům: taky si nevyvrtám zub a neudělám si pěknou plombičku sama, i když své zuby znám velmi dobře. Přeci si nebudu operovat koleno, když tomu vůbec nerozumím. Nechám to na odbornících a jejich týmu.

Realitní makléř je odborník. Má zkušenosti a tudíž ví, jak prodat nemovitost. Umí velmi jasně zvolit nejvhodnější kroky pro uskutečnění prodeje nemovitosti za co nejvyšší cenu. A nedělá tu práci sám, ale má kolem sebe tým – další odborníky.

Realitní makléř spolupracuje s fotografem s profesionálním vybavením, s kameramanem na přípravu videoprohlídky, s řemeslníky při opravě nemovitosti, s homestaging konzultantem při přípravě interiéru, s technickým dozorem při posouzení stavby, s právníky při přípravě smluv a úschově kupní ceny, má skvělé komunikační schopnosti, které využije pro vzájemnou shodu kupujícího a prodávajícího.

Základem úspěšného prodeje domu nebo bytu je příprava

Celá výše popsaná rozsáhlá příprava vede k perfektní prezentaci nemovitosti, která vzbudí zájem a přivede řadu zájemců o koupi nemovitosti. Při dobře nastavené výchozí nabídkové ceně se konečná prodejní cena často navýší a prodej se uzavře za krátký čas.

Není to pohodová a klidná představa? Jaký rozdíl proti scénáři, kdy si majitel sám nafotí telefonem byt a nasadí cenu, se kterou „zkusí prodat za co nejvíc“. A protože pak zájemci o koupi na takto nabízenou a předraženou nemovitost nereagují, musí jít majitel pomalu a jistě s cenou dolů. Tímto způsobem si vlastník celý prodej časově prodlužuje a snižuje hodnotu nemovitosti. Lépe je pracovat s modelem možného zvyšování ceny, má řadu výhod. Psychologie prodeje při snižování ceny působí v neprospěch prodávajícího. Zájemci si mohou myslet, že má nemovitost nějaký skrytý problém (konstrukční, právní apod.), nebo očekávají ještě další snižování, když už se jednou slevilo a dům se prodává tak dlouho. Scénáře jsou různé.

Váš realitní makléř je tedy spojením více služeb v jedné, a celek vám má zajistit bezpečný prodej nemovitosti za co nejvyšší cenu. Nebojte se, že bych jako váš výhradní realitní makléř neprodávala nemovitost za co nejvyšší cenu. Motivace je zde stejná, jako u majitele. Proto i já přemýšlím, jak nejlépe prodat nemovitost. Odměnou makléře je totiž provize, která se počítá z dosažené kupní ceny. Průměrná provize je 3-5 % podle individuálních smluvních podmínek zakázky. V prodejní ceně nemovitosti můžete s touto cenou počítat, tudíž náklady na pohodlné řešení prodeje vaší nemovitosti budou na straně kupujícího.

Pozor na triky realitních makléřů, kteří to s vámi nemyslí upřímně. Více se o tom dozvíte zde: 3 triky realitních makléřů

Rozhodněte se prodat nemovitost s mou pomocí

Jako váš realitní makléř vás provedu celou transakcí od A do Z. Znám i řadu specifik, které jsou těžké právně či s ohledem na domluvu financujících institucí obou stran. Například běžnou otázkou, kterou řeším u svých klientů je „jak prodat nemovitost s hypotékou“. Není to situace jednoduchá, ale ani není neovbvyklá. Vím, jak snadno prodat nemovitost s hypotékou. Jedná se jen o finanční toky a kompenzace. Tudíž hodnota zbylé hypotéky váznoucí na nemovitosti se odečte z kupní ceny a kupující za vás tuto hypotéku převezme jako nový plátce, ideálně u stejné banky. Případně dojde k refinancování a uhrazení z jiného úvěru. Záleží na konkrétní situaci a podmínkách. U otázky "jak prodat nemovitost s hypotékou" je třeba si uvědomit, zda jsou za předčasné splacení hypotéky vyměřeny sankce bankou. Vše má ale řešení. Pomůže vám rada zkušeného finančního/úvěrového poradce. Proto využijte mé mezioborové znalosti a zkušenosti. Více se dozvíte v přehledu mých služeb níže:

Budu vědět vše o nemovitosti, budu vědět hodně o vás, budu vědět hodně o zájemcích. Všechny kroky sladím tak, aby kupní smlouva, smlouva o úschově i úvěrová smlouva kupujících na sebe správně navazovaly. Jsem právnička, proto máte velkou výhodu, že tohle vše vám pohlídám. Budu vás o všem informovat, abyste mohli udělat dobré rozhodnutí a prodat nemovitost kvalifikovanému zájemci. Kvalifikovaným zájemcem totiž není ten, kdo řekne, že chce koupit. Tím správným zájemcem je ten, u kterého prověřím finanční možnosti k nákupu. Pokud bude financovat hypotékou, tak důkladně prověřím, že hypotéku získá. Tím se vyhneme situaci, kdy se samoprodejci domluví se zájemcem, nemovitost mu rezervují a zájemce za dva měsíce ukončí koupi, protože nezískal hypotéku. Majitel přišel o dva měsíce času a ostatní potenciální bonitní zájemce, kteří si za tu dobu vybrali něco jiného.

A po prodeji vám pomůžu dotáhnout daňové a jiné povinnosti a vy můžete být bez starostí po celo dobu.

Pokud řešíte otázku „jak nejlépe prodat nemovitost“, pak po makléři požadujte:

  • otevřenost

  • informovanost

  • dobré reference

  • transparentnost

  • spolehlivost

  • profesionalitu

  • odborné znalosti

  • komplexní vyřízení převodu

  • právní zázemí

Nezapomeňte, že se svým makléřem strávíte minimálně tři měsíce. Na prodeji nemovitosti spolupracujete tedy s tím, s kým si sednete lidsky. S kým sdílíte stejný postoj a z koho cítíte, že vás nenechá na holičkách.

Pak při vzájemné spolupráci opravdu docílíte pohodového prodeje nemovitosti za co nejvyšší cenu.

Pokud se vám tento přístup v rámci prodeje nemovitosti líbí, ráda se s vámi seznámím a můžeme si pohovořit o vašich přáních a představách spojených s prodejem.

---------------------

Tematická specifikace obsahu článku: jak prodat nemovitost, jak prodat byt, jak prodat dům, jak nejlépe prodat nemovitost, jak prodat nemovitost s hypotékou, jak prodat dům s hypotékou. Také: chci prodat dům, chci prodat nemovitost, jak nejlépe prodat byt, jak nejlépe prodat nemovitost, jak postupovat při prodeji nemovitosti, jak prodat dum, jak prodat dům, jak prodat nemovitost, postup při prodeji nemovitosti.

 

7 kroků, jak prodat dům

Prodávat nepotřebný telefon nebo starou skříň na internetových bazarech zvládne téměř kdokoliv. Ale jak prodat dům? Hodnota libovolného nemovitosti je mnohonásobně vyšší než částky, se kterými se člověk běžně setkává. I kvůli tomu, že je výrazně složitější prodat dům, jsem vám sepsala sedm bodů s tipy a krátkým komentářem, co udělat k úspěšnému prodeji.

  1. Vyvěste skvělý inzerát

    Není nic lepšího než vytvořit čtivý a zajímavý inzerát, který potenciální kupce navnadí minimálně k tomu, aby si inzerát uložili. Už jen zaujmutí může později vést k domluvení schůzky, prohlídce domu a ideálně nakonec i k prodeji nemovitosti. Se skvělým inzerátem ale souvisejí další dva body – fotky a videa.

  2. Nafoťte svůj dům

    Bez opravdu dobrých fotek na trhu s nemovitostmi příliš neuspějete. Kupci chtějí vidět reálné fotografie v té nejvyšší možné kvalitě. Jestliže tedy přemýšlíte, jak prodat dům, vezměte tuto skutečnost v potaz, a buď si připravte vlastní fotoaparát, nebo lépe: poproste o pomoc zkušeného fotografa, který vám pomůže.

  3. Vytvořte videoprohlídku a 3D prohlídku

    A podobně je to i s videem. Některé typy fotografií mohou zkreslovat a doplňující pohled s pomocí videoprohlídky nebo trojrozměrné prohlídky z vašeho počítače rozhodně pomůže k prodeji nemovitosti. Jednoduché to není, zabere to spoustu času, ale zvýšíte tím atraktivitu i důvěryhodnost.

  4. Připravte interiér i exteriér domu k prodeji, tzv. home staging

    Před focením domu i jakoukoliv jeho prohlídkou se zaměřte na to, jak to uvnitř i venku vypadá. Vyzkoušejte si home staging, pozjišťujte si o něm něco a to pak aplikujte v praxi. Snažte se zatraktivnit svůj dům a vytvořte z něj útulné místo k bydlení a žití.

  5. Opravte neduhy své nemovitosti

    Při procesu, jak prodat dům, platí jednoduché pravidlo – jakékoliv maličkosti prostě opravte. Sami byste si neradi procházeli nový dům a zjišťovali, že tady byste museli opravit kohoutek, tam vyměnit spínače a tamhle koupit nové dveře.

  6. Naceňte svůj dům

    Jedním z nejsložitějších bodů při prodávání nemovitosti je nacenění. Jestliže dům nabídnete pod cenou, možná najdete brzy kupce, ale tratíte na tom. Jestliže zase nabídnete příliš vysokou cenu, možná se nikdy neprodá a dům postupně ztratí na důvěře kupců. S cenovou nabídkou tedy zacházejte obzvlášť opatrně.

  7. Využijte realitního makléře

    Prodej domu je velmi složitý a není ani trochu podobný prodejům maličkostí a nepříliš drahých záležitostí na internetu. Proces, jak prodat dům, je mnohem komplexnější a co se může zpočátku zdát jako snadný úkol, se postupně promění v sérii nezvladatelných, časově náročných a nevýhodných kroků.

Proto je nejčastějším, nejjednodušším a nejspolehlivějším řešením, jak prodat svůj dům, je přes realitního makléře. Makléř za vás udělá všechny zmiňované operace, od vyfocení, vytvoření videoprohlídky a opravy přes správné nacenění, vytvoření nabídky až po konečný prodej a vyřízení veškerého papírování.

Soňa Husáková - videopředstavení

Referenční prodeje nemovitostí

Zrealizované obchody